Jaja konsumpcyjne

Jaja kurze spośród jaj innych ptaków cieszą się w Polsce największą popularnością. Mają one szerokie zastosowanie kulinarne, gdyż można je podawać w postaci surowej, gotowanej na twardo, na półtwardo, na miękko, smażone lub faszerowane. Są one także składnikiem wielu potraw mięsnych, ciast, ciasteczek i deserów. Do najbardziej popularnych potraw z jaj należą: jajecznica, omlet i jajko sadzone.

„Spożywanie jaj jest nierozłącznym elementem historii człowieka. O ile na samym początku procesu ewolucyjnego, człowiek podglądając inne drapieżne zwierzęta, podbierał w celach kulinarnych jaja z gniazd dzikich kur, gęsi, kaczek, to co najmniej przed 6 tys. lat udomowił dzikie kury, by dostarczały mu jaj i mięsa. W ciągu ostatnich kilku tysiącleci, a szczególnie w ostatnim półwieczu, w wyniku prac hodowlanych oraz doskonaleniu metod chowu i żywienia kur, nastąpił istotny wzrost nieśności. Równocześnie zwiększyło się także zainteresowanie konsumentów jajami, jako najdoskonalszym produktem żywnościowym.

Do niedawna środowiska opiniotwórcze, w tym naukowe, szczególnie amerykańskie zalecały spożycie jaj na poziomie 3 do 4 sztuk na osobę/tydzień. Obecnie następuje całkowita zmiana mentalności w zakresie spożywania jaj. Okazało się, że zawarty w jajach cholesterol nie stanowi większego zagrożenia chorobami układu krążenia i nie przyczynia się do arteriosklerozy u osób z prawidłową funkcją metaboliczną. Bez uzasadnienia zakazuje się często spożycia jaj, a przecież jest to przede wszystkim żywność niskokaloryczna i pełnowartościowa. Dwa duże jaja zawierają tylko 150 kcal, a więc mogą stanowić doskonały składnik diety odchudzającej.”

OVOTEK Sp. z o.o. jest jednym z największych producentów jaj konsumpcyjnych w Polsce. W swojej ofercie posiadamy jaja z chowu klatkowego zgodnego z wymogami Unii Europejskiej. Wychodząc naprzeciw wysokim wymaganiom naszych klientów oferujemy szeroką gamę asortymentów.

W większości sieci handlowych w Polsce nasze jaja możecie spotkać w opakowaniach standardowych i specjalnych.

Klasa wagowa:

  • S (poniżej 53g)
  • M (53-63g)
  • L (63-73g)
  • XL (powyżej 73g)

Eurowytłaczanki:

  • Jaja pakowane po 6 szt.
  • Jaja pakowane po 10 szt.
  • Jaja pakowane po 15 szt.
  • Jaja pakowane po 18 szt.
  • Jaja pakowane po 30 szt.

Pozostałe:

  • Jaja M 10+2
  • Jaja S 20
  • Jaja S 30
  • Jaja M 30
  • Jaja M 60
  • Jaja L 30
  • Królewskie XL 10