Jakość

OVOTEK Sp. z o.o. zajmuje się produkcją wysokiej jakości pasteryzowanej masy jajowej, co jest możliwe dzięki zastosowaniu nowoczesnej linii technologicznej. Mycie linii jest w pełni zautomatyzowane i odbywa się w systemie CIP.
Dbamy o jakość naszych produktów na każdym etapie produkcji.
Począwszy od:
– skupu zbóż najlepszej jakości, które służą do wytwarzania paszy dla kur,
poprzez:
– staranne selekcjonowanie surowca, który pochodzi ze świeżych jaj kurzych, wolnych od GMO pochodzących wyłącznie z własnego chowu, który jest pod stałym nadzorem weterynaryjnym.
po:
– wybijanie jaja,
– filtrowanie,
– schładzanie,
– homogenizacja,
– pasteryzowanie,
kończąc na:
– pakowaniu w aseptycznych warunkach.

Każdy etap produkcji posiada udokumentowany zapis, który jest gwarancją pełnej identyfikowalności każdej partii towaru. Duży wpływ na gwarancję jakości, bezpieczeństwa oraz zdrowotności produkowanych wyrobów ma również okresowa kontrola, ferm dokonywana systematycznie przez Dział Kontroli Jakości. Firma wyposażona jest w nowoczesne, wyspecjalizowane laboratorium, w którym codziennie przeprowadzane są badania, mające na celu określenie cech:

  • organoleptycznych, takich jak: zapach, smak i kolor masy jajowej,
  • mikrobiologicznych, takich jak: obecność Salmonelli, ogólną liczbę bakterii tlenowych, liczbę bakterii Enterobacteriacea,
  • fizykochemicznych: zawartość suchej masy, zawartość kwasu mlekowego, zawartość kwasu masłowego, metali ciężkich, dioksyn,

W trosce o zdrowie Konsumenta oraz w ramach realizacji polityki jakości wdrożyliśmy system BRC Food nr 6.