Japończycy produkują makaron wyłącznie z jaj, bez mąki.
Jajo powstaje przez około dobę i w ostatniej minucie obraca się o 180 stopni, tak że kura znosi je tępą stroną. Ta część jest delikatniejsza.
Światowy Dzień Jaja obchodzony jest w drugi piątek października.
W średniowieczu jaja służyły jako składnik zaprawy wapiennej w budownictwie.
Aby sprawdzić, czy jaja są świeże, należy wrzucić je do szklanki z wodą. Jaja długo przechowywane będą utrzymywać się na wodzie.
Kolor skorupki jaj kurzych zależy od rasy kur. Kury ciemno upierzone znoszą jajka o ciemniejszej skorupce, w przeciwieństwie do kur jasno upierzonych.
W wielu kulturach jaja to symbol życia i płodności.
Jajo kurze wzmacnia krew.
Naturalne jajo to najlepsze źródło aminokwasów, kwasów tłuszczowych, witamin i związków mineralnych. Nie brak w nim szczególnie cennych biologicznie składników, takich jak działający przeciwbakteryjnie lizozym, przeciwzapalna cystatyna, stymulująca odporność immunoglobulina, hamująca procesy utleniania foswityna, czy zapobiegająca starzeniu się komórek lecytyna.
Oprócz cennego białka jajko zawiera również wiele witamin i składników mineralnych takich jak: żelazo, fosfor, siarka, wapń, potas, chlor, cynk oraz jod, a także witaminy A, D, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, a także barwnik – lecytynę.
Jajko swoją złą sławę zawdzięcza dużej zawartości cholesterolu w żółtku. Przez wiele lat było uważane za produkt podnoszący poziom cholesterolu we krwi, jednakże nie ma żadnych badań potwierdzających tę teorię. Naukowcy uważają nawet, że zawarta w jajku lecytyna oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe zapobiegają odkładaniu się cholesterolu na ścianach tętnic.
W chrześcijaństwie jajko wiązane jest z motywem zmartwychwstania Chrystusa i symbolizuje nadzieję na życie wieczne.
W wielu regionach Europy zachodniej zachował się zwyczaj, że podczas śniadania wielkanocnego rozbija się skorupki jaj monetami, uderzając jajkiem o jajko czy jajkiem o czoło.
W Polsce największą kolekcję jaj, liczącą ponad tysiąc sztuk, ma pani Halina Kaczmarczyk z Wilkowic w województwie śląskim. W jej posiadaniu znajdują się jajka z całego świata wykonane z najróżniejszych materiałów, np. z drewna, szklane lub ceramiczne.
Kubańska kura pobiła rekord i zniosła największe jajko na świecie.
Jajko, ważące 180 gramów (przeciętna waga jajka kurzego to 60-70 gram), już zostało zarejestrowane w „Księdze Rekordów Guinessa”.
Chińczycy wierzyli, że pierwszy człowiek narodził się z jaja spuszczonego z nieba i pływającego po prawodach.
Ludzie wierzyli, że aby dom omijały pioruny umieszcza się jajka w oknach.
W wodzie, w której gotowały się jajka, należało umyć twarz, żeby być pięknym.
Woda z pokruszonymi skorupkami święconych jajek była świetnym lekarstwem na ból zębów.
Jajko zakopywano w sadach i na polach, żeby zapewnić urodzaj.
Zakopywanie jajka na rozpoczętej budowie domu miało zapewnić pomyślność mieszkańcom.
Toczenie jaja po ciele chorego miało mu pomóc w zwalczeniu choroby.
Zakopywanie poświęconej pisanki pod progiem domu w celu zagrodzenia dostępu siłom nieczystym.
Przerzucanie jajka przez dach chroniło drób przed jastrzębiami.
Wierzono, że rzucanie jajka w pożar zagasi ogień.
Jajo zagryzione jabłkiem normuje brak witaminy C.
W Kanadzie od zawsze kładziono na rany błonę podskorupkową,w ponieważ jest bogata w kolagen regenerujący skórę.
Medycyna ludowa zaleca smarowanie surowym białkiem miejsc dotkniętych bólami reumatycznymi.
Amerykańscy studenci mają w kartonach pożywne napoje z białka, żółtka i soku pomarańczowego.