Ciekawostki

  • Japończycy produkują makaron wyłącznie z jaj, bez mąki.
  • Jajo powstaje przez około dobę i w ostatniej minucie obraca się o 180 stopni, tak że kura znosi je tępą stroną. Ta część jest delikatniejsza.
  • Światowy Dzień Jaja obchodzony jest w drugi piątek października.
  • W średniowieczu jaja służyły jako składnik zaprawy wapiennej w budownictwie.
  • Aby sprawdzić, czy jaja są świeże, należy wrzucić je do szklanki z wodą. Jaja długo przechowywane będą utrzymywać się na wodzie.
  • Kolor skorupki jaj kurzych zależy od rasy kur. Kury ciemno upierzone znoszą jajka o ciemniejszej skorupce, w przeciwieństwie do kur jasno upierzonych.
  • W wielu kulturach jaja to symbol życia i płodności.
  • Jajo kurze wzmacnia krew.
  • Naturalne jajo to najlepsze źródło aminokwasów, kwasów tłuszczowych, witamin i związków mineralnych. Nie brak w nim szczególnie cennych biologicznie składników, takich jak działający przeciwbakteryjnie lizozym, przeciwzapalna cystatyna, stymulująca odporność immunoglobulina, hamująca procesy utleniania foswityna, czy zapobiegająca starzeniu się komórek lecytyna.
  • Oprócz cennego białka jajko zawiera również wiele witamin i składników mineralnych takich jak: żelazo, fosfor, siarka, wapń, potas, chlor, cynk oraz jod, a także witaminy A, D, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, a także barwnik – lecytynę.
  • Jajko swoją złą sławę zawdzięcza dużej zawartości cholesterolu w żółtku. Przez  wiele lat było uważane za produkt podnoszący poziom cholesterolu we krwi, jednakże nie ma żadnych badań potwierdzających tę teorię. Naukowcy uważają nawet, że zawarta w jajku lecytyna  oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe zapobiegają  odkładaniu się cholesterolu na ścianach tętnic.
  • W chrześcijaństwie jajko wiązane jest z motywem zmartwychwstania Chrystusa i symbolizuje nadzieję na życie wieczne.
  • W wielu regionach Europy zachodniej zachował się zwyczaj, że podczas śniadania wielkanocnego rozbija się skorupki jaj monetami, uderzając jajkiem o jajko czy jajkiem o czoło.
  • W Polsce największą kolekcję jaj, liczącą ponad tysiąc sztuk, ma pani Halina Kaczmarczyk z Wilkowic w województwie śląskim. W jej posiadaniu znajdują się jajka z całego świata wykonane z najróżniejszych materiałów, np. z drewna, szklane lub ceramiczne.

kurakub

  • Kubańska kura pobiła rekord i zniosła największe jajko na świecie.
  • Jajko, ważące 180 gramów (przeciętna waga jajka kurzego to 60-70 gram),  już zostało zarejestrowane w „Księdze Rekordów Guinessa”.
  • Chińczycy wierzyli, że pierwszy człowiek narodził się z jaja spuszczonego z nieba i pływającego po prawodach.
  • Ludzie wierzyli, że aby dom omijały pioruny umieszcza się jajka w oknach.
  • W wodzie, w której gotowały się jajka, należało umyć twarz, żeby być pięknym.
  • Woda z pokruszonymi skorupkami święconych jajek była świetnym lekarstwem na ból zębów.
  • Jajko zakopywano w sadach i na polach, żeby zapewnić urodzaj.
  • Zakopywanie jajka na rozpoczętej budowie domu miało zapewnić pomyślność mieszkańcom.
  • Toczenie jaja po ciele chorego miało mu pomóc w zwalczeniu choroby.
  • Zakopywanie poświęconej pisanki pod progiem domu w celu zagrodzenia dostępu siłom nieczystym.
  • Przerzucanie jajka przez dach chroniło drób przed jastrzębiami.
  • Wierzono, że rzucanie jajka w pożar zagasi ogień.
  • Jajo zagryzione jabłkiem normuje brak witaminy C.
  • W Kanadzie od zawsze kładziono na rany błonę podskorupkową,w ponieważ jest bogata w kolagen regenerujący skórę.
  • Medycyna ludowa zaleca smarowanie surowym białkiem miejsc dotkniętych bólami reumatycznymi.
  • Amerykańscy studenci mają w kartonach pożywne napoje z białka, żółtka i soku pomarańczowego.
  • Holendrzy wymyślili sery na bazie masy jajecznej.