Ciekawostki

10 niesamowitych faktów na temat jaj

Jajo powstaje przez około dobę i w ostatniej minucie obraca się o 180 stopni, tak że kura znosi je tępą stroną.
Ta część jest delikatniejsza.

 

W Polsce największą kolekcję jaj, liczącą ponad tysiąc sztuk, ma pani Halina Kaczmarczyk z Wilkowic
w województwie śląskim. W jej posiadaniu znajdują się jajka z całego świata wykonane z najróżniejszych materiałów, np. z drewna, szklane lub ceramiczne.

 

W średniowieczu jaja służyły jako składnik zaprawy wapiennej w budownictwie.

  

Naturalne jajo to najlepsze źródło aminokwasów, kwasów tłuszczowych, witamin i związków mineralnych. Nie brak
w nim szczególnie cennych biologicznie składników, takich jak działający przeciwbakteryjnie lizozym, przeciwzapalna cystatyna, stymulująca odporność immunoglobulina, hamująca procesy utleniania foswityna,
czy zapobiegająca starzeniu się komórek lecytyna.

 

Medycyna ludowa zaleca smarowanie surowym białkiem miejsc dotkniętych bólami reumatycznymi.

 

Jajko zakopywano w sadach i na polach, żeby zapewnić urodzaj.

 

Jajko kurze, ważące 180 gramów (przeciętna waga jajka kurzego to 60-70 gram), już zostało zarejestrowane
w „Księdze Rekordów Guinessa”.

 

Chińczycy wierzyli, że cały świat powstał z jaja.

 

Jajko swoją złą sławę zawdzięcza dużej zawartości cholesterolu w żółtku. Przez wiele lat było uważane za produkt podnoszący poziom cholesterolu we krwi, jednakże nie ma żadnych badań potwierdzających tę teorię. Naukowcy uważają nawet, że zawarta w jajku lecytyna oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe zapobiegają odkładaniu się cholesterolu na ścianach tętnic.

 

Aby sprawdzić, czy jaja są świeże, należy wrzucić je do szklanki z wodą. Jaja długo przechowywane będą utrzymywać się na wodzie.